Provzdušnění vína

Provzdušnění vína? Už jste tento pojem určitě někdy slyšeli, ale možná si úplně nedovedete představit, co se pod ním skrývá. Po přečtení tohoto krátkého článku už budete vědět přesně, co to znamená, ale také, zda si víno zkusíte provzdušnit i Vy.


Provzdušňování vína jednoduše znamená vystavení vína na vzduch nebo mu dát možnost „dýchat“, než jej vypijete. Reakce mezi plyny ve vzduchu a vínem mění chuť a také vůni. Některým vínům provzdušňování prospívá, jiným ale nepomáhá a víno chutná vyloženě špatně. Zde je pohled na to, co se stane, když víno provzdušňujete, kterým vínům byste měli tento proces dopřát a různé způsoby provzdušňování.


Co se děje s vínem při provzdušnění?

Při interakci vzduchu a vína dochází ke dvěma důležitým procesům – odpařování a oxidaci. Umožnění těchto procesů může zlepšit kvalitu vína změnou jeho chemie. Když otevřete láhev vína, často voní jako líh.


Provzdušňování vína pomůže rozptýlit část původního (alkoholového) zápachu a víno může lépe vonět. Siřičitany ve víně se také rozptýlí, když víno necháte dýchat. Siřičitany se do vína přidávají, aby je chránily před mikroby a zabraňovaly přílišné oxidaci, ale páchnou trochu jako hořící zápalky, takže není na škodu jejich pach před prvním douškem odstranit.


Oxidace je chemická reakce mezi určitými molekulami ve víně a kyslíkem ze vzduchu. Je to stejný proces, který způsobuje, že nakrájená jablka zhnědnou a železo zreziví. K této reakci dochází přirozeně během výroby vína, a to i poté, co bylo nalahvováno. Některá vína těží ze změn v chuti a vůni v důsledku oxidace, protože může přispět ke zvýraznění ovocných a ořechových aspektů. Přesto přílišná oxidace zničí každé víno. Kombinace snížené chuti, vůně a barvy se nazývá zploštění. Jak asi tušíte, není to žádoucí.


Jak víno provzdušnit?

Nejjednodušší možnost jak víno provzdušnit je pouze to, že láhev otevřete. Pokud láhev vína otevřete, dochází k velmi malé interakci přes úzké hrdlo láhve. Můžete nechat 30 minut až hodinu, aby víno samo dýchalo. Před provzdušňováním víno ochutnejte a poté se rozhodněte, zda pokračovat.


Další možností je nalít víno do karafy. Karafa (dekantér) je velká nádoba, do které se vejde celá láhev vína. Většina z nich má malé hrdlo, které umožňuje snadné nalévání, velký povrch, který umožňuje smíchání se vzduchem, a zakřivený tvar, aby se do sklenice nedostaly vinné usazeniny.


Pokud nemáte karafu, můžete víno přelít tam a zpět mezi dvě nádoby nebo víno před pitím jednoduše zavířit ve sklenici. Existuje také praxe nazývaná hyperdekantace, která zahrnuje pulzování vína v mixéru, aby se provzdušnilo.





Která vína provzdušnit?


Obecně platí, že bílým vínům provzdušňování neprospívá, protože neobsahují vysoké hladiny molekul pigmentu, které se vyskytují v červených vínech. Právě tyto pigmenty mění chuť v reakci na oxidaci. Výjimkou mohou být bílá vína, která byla určena ke zrání a rozvíjení zemitých chutí, ale i u těchto vín je nejlepší je ochutnat před zvažováním provzdušnění, abyste viděli, zda by to vínu mohlo prospět.


Provzdušnění nejvíce prospívá červeným vínům se zemitou příchutí, zvláště těm, která zrála ve sklepě. Tato vína mohou být považována za „uzavřená“ ihned po odzátkování, ale po nadechnutí vykazovala větší rozsah a hloubku chutí a vůní. Z našich vín se k provzdušnění hodí nejvíce Frankovka 2018, Rulandské modré 2018 a také Veltlínské zelené 2017.


Už jste provzdušnění zkoušeli? Podělte se s námi o Vaši zkušenost v komentářích.

42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Víno a cukr